Groothoofdspoort kan na jaren weer schitteren

5 november - Het was een kaal gezicht de afgelopen vier jaar: de Groothoofdspoort moest het doen zonder haar gouden windvaan, die een zeeridder voorstelt, en later zonder de torenspits. Collega's van het SCD hebben de afgelopen maanden hard samengewerkt, zodat donderdag 29 oktober de torenspits en ridder eindelijk weer terug geplaatst konden worden. Dirk Maas, projectleider Vastgoedbeheer, vertelt hier meer over.

"Het begon allemaal in 2016 toen men per toeval ontdekte dat de windvaan scheef stond. Uit veiligheidsoverwegingen is toen besloten de windvaan vooruitlopend op de geplande restauratiewerkzaamheden alvast te verwijderen. In 2018/2019 werden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Op dat moment werd duidelijk dat ook de torenspits aan restauratie toe was, want het houtwerk bleek rot te zijn. Ook het loodwerk op de torenspits was aan vervanging toe."

Groothoofdspoort werkzaamheden (Van links naar recht: Peter van Dongen (Van Dongen Transport), Arend Haksteen (Firma Smederij Haksteen) en collega Dirk Maas)​​​​​​​

(Bron:SkyProductions - Van links naar recht: Peter van Dongen (Van Dongen Transport), Arend Haksteen (Firma Smederij Haksteen) en collega Dirk Maas)

Samen met lokale partners

"In samenwerking met veelal lokale partners hebben we de windvaan opnieuw met bladgoud bedekt en alle rotte onderdelen uit het houtwerk van de torenspits zijn behoudend vervangen," vertelt Dirk. "Het loodwerk is vernieuwd met hier en daar enkele detailverbeteringen. Ook hebben we, samen met het bedrijf Koninklijke Eijsbouts, de nodige restauraties moeten uitvoeren aan de klok. De wijzerplaten en de ophanging zijn beoordeeld en gerestaureerd".

Op donderdag 29 oktober was er veel aandacht voor het terugplaatsen van de torenspits en Zeeridder. Zo waren er een aantal Dordtenaren en journalisten aanwezig. Journalisten van onder andere: het AD, RTV Dordrecht, Dordt Centraal, BN De Stem. Als klap op de vuurpijl waren er ook twee filmploegen bij, die het terugplaatsen hebben vastgelegd. Het was dan ook een hele klus.

De firma Verbij heeft het houtwerk van de torenspits gerestaureerd. Van Dongen Installatietechniek en Jobse waren verantwoordelijk voor het loodwerk van de torenspits. Van Dongen Technische & Logistieke Dienstverlening was verantwoordelijk voor het vervoer van de torenspits terug naar de Groothoofdspoort. De door firma Haksteen gerestaureerde Zeeridder werd met een watertaxi naar de Leuvenhaven gebracht. Wethouder Piet Sleeking plaatste daarna de zeeridder weer op zijn rechtmatige plek. De torenspits was even daarvoor al op zijn plaats gehesen en vastgemaakt.

Groothoofdspoort - bron: Verbij.nl
(bron: Verbij.nl)

Servicecentrum Drechtsteden heeft dit project samen met Van Dongen Technische & Logistieke Dienstverlening gecoördineerd en is als beheerder van dit vastgoed erg trots op het eindresultaat. "We hebben steeds meer gebouwen in de Drechtsteden in ons beheer. Daarom verwachten we nog veel meer van dit soort nieuws te kunnen delen in de toekomst".

Bewondering

Wethouder Sleeking heeft bewondering voor de restauratie: "Het is geweldig hoe zulke dingen weer helemaal gerestaureerd worden en weer jaren meekunnen." (bron) De windwijzer is ongeveer een meter breed en stond al sinds de zeventiende eeuw op de poort bij het drierivierenpunt in de stad. Bij de laatste grootscheepse renovatie van de poort in de jaren 80 werd de windwijzer vervangen door een nieuw exemplaar.

Kijk mee

Zoals gezegd waren er ook twee filmploegen aanwezig, dus wil je zien hoe het terugplaatsen ging? Bekijk dan deze video's:

Video RTV Dordrecht:
​​​​​​​Video Groothoofdspoort RTV Dordrecht

Video SkyProductions:
Video SkyProductions Groothoofdspoort​​​​​​​

Deel op social media: