Hans Erkens (60) wilde iets anders, zat muurvast…het Loopbaancentrum wrikte hem los

15 juni - Je zit niet lekker op je plek. Alles in je biedt steeds meer weerstand tegen je werk, zowel fysiek als mentaal. Totdat je er letterlijk ziek van wordt. Het overkwam Hans Erkens, regisseur Sociaal Domein bij de gemeente Alblasserdam, enige jaren geleden. Hij besloot de coaches van het SCD Loopbaancentrum in te schakelen en dat leverde hem veel op.

​​​​​​​Samen met coach Thijs Swaders stelde Hans Erkens begin 2019 voor het eerst orde op zaken. De gesprekken leunden op verschillende methodieken die Thijs toepast. Hans vertelt: “Hij greep terug naar mijn jeugd, passies die ondergesneeuwd waren geraakt en ik mocht stoom afblazen. Het gaat erom dat je ander gedrag aanleert en dat je weerbaarder wordt. Ik moest vacatures, ook minder haalbare, verzamelen en vertellen waarom die me aanspraken. Soms zocht Thijs de confrontatie op om me los te wrikken. Het werkte. Onze klik leverde me niet alleen een geweldige coach op, maar tevens een goede vriend. Het zorgde twee keer bijna voor een nieuwe baan, alleen gooide externe factoren roet in het eten.”

Creativiteit stroomt

Hans kwam er tijdens de gesprekken met Thijs achter dat slechts 10% van zijn werk hem voldoening schenkt. En toen, in september 2018, gebeurde er iets wat diepe indruk op hem heeft gemaakt. Hij vertelt er met gedempte stem over: “Er overleed een dierbare collega, Julia, tijdens een groot familiedrama. Ik kreeg de vraag of ik een speech wilde voordragen tijdens een herdenkingsbijeenkomst en dat groeide uit tot een gedicht. Na mooie reacties schreef ik kort daarna nog een gedicht en nog een, tot ik niet meer kon stoppen met schrijven. En sindsdien stroomt de creativiteit letterlijk door mijn pen naar buiten. Gedicht na gedicht; het leverde een in eigen beheer uitgegeven bundel ‘Luie groente en andere gedichten’ op en mijn brein en typvingers zijn hard op weg naar een roman. Intussen zoek ik nog naar de baan van mijn leven, al valt dat laatste niet mee.”

202106 - Hans E - Website​​​​​​​

Mentale tik

Het schrijven en het werken botsten op een bepaald moment. Als regisseur Sociaal Domein liep hij steeds vaker vast in energieverslindende dagen, om vervolgens in de avonduren zijn passie van schrijven op te pakken. “Na een acute oogoperatie kreeg ik opnieuw een mentale tik”, blikt Hans terug. “De bedrijfsarts besloot me tijdelijk terug te zetten op 0 uren. Nu ben ik weer bijna hersteld en alsnog op zoek naar de droombaan die me de laatste drie á vijf werkjaren een verdere boost kan geven. Samen met coach Josée Dekker focus ik me nu op een combinatie van schrijven, coachen en trainen, misschien bij een uitgeverij, wie weet als zzp’er. Het is wikken en wegen over de financiële gevolgen van mijn volgende stap; het moet wel verantwoord zijn.”

Blijer mens

In zijn vrije tijd geniet Hans - aan het conservatorium afgestudeerd als klassiek gitarist en pianist - van het maken van muziek, lezen, wandelen, reizen en fotograferen. Zijn droombaan zit nog in de pijplijn, tot die tijd staat Hans, aan de hand van coaching vanuit het Loopbaancentrum, herboren in het leven, positief en naar eigen zeggen als een blijer mens, die de balans tussen privé en werk teruggevonden heeft. “Het bewijst dat een traject bij het Loopbaancentrum verder kan gaan dan het vinden van je droombaan.”
 

Deel op social media: