Koetshuis Weizigt opnieuw gerestaureerd

16 oktober - Koetshuis Weizigt, een voor veel Dordtenaren bekend pand, is onlangs door het SCD gerenoveerd. Het vervangen van de balustrade was nog een hele klus. Maar adellijke familie de Roo, die in 1886 opdracht gaf voor de bouw, zou trots geweest zijn op het resultaat.

Het Koetshuis, dat eind 19e eeuw eind in Eclectische stijl is gebouwd, is door medewerkers van het SCD, samen met verschillenden ambachtslieden in ere hersteld.

Waarom weer restaureren?

Het is niet de eerste keer dat restaurateurs zich ontfermden over het Koetshuis. Waarom was de renovatie nu weer noodzakelijk? Peter Hoezen, gebouwenbeheerder bij Facilitaire Zaken van het SCD vertelt: "De bovenbouw van dit rechthoekige pand bestaat uit een erg fraai afgewerkte balustrade. Enkele tientallen jaren geleden was deze aan vervanging toe. Toentertijd is gekozen voor een polyester versie van de liggers, bol-vazen en balustrade. Bij een inspectie In 2017 bleek dat deze polyester delen door weersinvloeden en inwerking van zon in zeer slechte staat waren. In de loop van 2018 dreigden er zelfs delen naar beneden te vallen. Toen is besloten om de gehele balustrade te verwijderen.
​​​​​​​
Al aan het begin van 2018 heeft het SCD-team van gebouwbeheer in nauw overleg met de afdeling erfgoed van de gemeente Dordrecht, een project gestart om het koetshuis te voorzien van een nieuwe balustrade.

Dak Koetshuis Weizigt​​​​​​​

Wat hebben we gedaan?

​​​​​Eerst hebben we afdrukken en mallen gemaakt van de oude hekjes. De Dordtse Smederij Haksteen heeft deze taak op zich genomen, net als het in gietzand kopiëren en daarna verzorgen van de gedetailleerde afwerking. Uiteindelijk werden de hekjes voorzien van een laag duurzame poedercoating met de juiste kleur. De balusters, liggers, en bolvazen zijn uitgevoerd in Belgisch natuursteen; gemaakt en geslepen door Natuursteenbedrijf van der Mijle uit Dordrecht.

Begin dit jaar konden we uiteindelijk beginnen met het terugplaatsen van de balustrade. Ook dit was een uiterst precieze klus, die we samen met onze gespecialiseerde leveranciers hebben geklaard. Dankzij het SCD en haar partners kunnen alle Dordtenaren weer genieten van het geslaagde resultaat!"
Hekjes Koetshuis Weizigt

Deel op social media: