Ons werk gaat gewoon door: dag én nacht!

In deze tijd combineert Arnold Hoogendorp op de maandagen zijn baan als coördinator Technische Dienst met een 'functie' thuis als huisman én leraar voor zoontje en dochter. Met groot plezier overigens. Maar wat het werk betreft, gaat voor hem en zijn team alles gewoon door. Arnold werkt de overige vier dagen van de week vanuit het SCD gebouw en op diverse andere locaties in de Drechtsteden. "Wat wij zoal doen? Je kunt beter vragen: wat doen we niet?"

Arnold is met zijn team verantwoordelijk voor de calamiteiten en het correctief en preventief onderhoud van ongeveer 550 gebouwen in de Drechtsteden. Veel mensen denken dan meteen aan gemeentehuizen. Maar de Technische Dienst zorgt ook voor de gemeentelijke kerken, zwembaden, parkeergarages, buurthuizen, begraafplaatsen, brandweerkazernes, huurwoningen, woonwagens, scholen en monumenten. Arnold vertelt er graag over: "Die afwisseling maakt het werk zo leuk. Wist je bijvoorbeeld dat wij ook de vlag op de Grote Kerk in Dordrecht hijsen en strijken? Op verzoek van Burgemeester Kolff hangt daar nu de Dordtse vlag, maar met Koningsdag wappert er weer even de Nederlandse vlag.

APK voor gebouwen
Nu 70% van de panden gesloten is, kunnen wij daar juist nu aan de slag met onder andere preventief onderhoud. Je kunt het zien als een soort APK voor gebouwen: we kijken álle technische zaken na. In panden die leeg staan door de coronacrisis, spoelen we regelmatig de waterleidingen door om legionella te voorkomen. En controleren we de gebouwen op inbraak en vernielingen. Zo zijn er volop werkzaamheden te doen waarmee we de klant kunnen ontzorgen.

Calamiteiten
Er zijn in deze tijd wel wat minder 'gewone' calamiteiten omdat veel gebouwen buiten gebruik zijn. De aard van de meldingen is wel wat anders dan voor de coronacrisis. Het aantal inbraken en ook het vandalisme neemt toe. Net als in vakantietijden zie je dat jongeren die zich vervelen, soms dingen gaan vernielen. Er gaan nu ook meer inbrekers dan normaal op pad. Zij maken misbruik van de coronacrisis door in leegstaande panden proberen in te breken. Als er een melding bij de meldkamer binnenkomt, worden wij ook direct gebeld. Wij zijn immers sleutelhouder van de gemeentelijke panden.  Zo werden we vorige week in het weekend gebeld dat er van een school in de gemeente Papendrecht diverse ruiten waren ingegooid. Binnen een half uur waren we samen met de glaszetter ter plaatse om alles veilig te stellen. Ook waren we zondagavond op pad, omdat er een poging tot inbraak was geweest in een kerk in Dordrecht. De schade aan het pand viel dit keer gelukkig mee, maar helaas was er wel veel hekwerk rondom het pand vernield. Dat betekende weer flink wat werk voor ons.  Zo gaan de calamiteiten dus 24 uur door en variëren van vernielingen, brandalarmen, dak lekkages, tot inbraken etcetera. Werk is er dus altijd genoeg! Onze extra kracht is ook in deze tijd de 24 uurs service die wij verlenen aan onze klanten in de Drechtsteden, mochten er problemen zijn aan de gebouwen.

Verplicht thuis
Natuurlijk zijn er wel bijzonderheden te noemen naar aanleiding van de coronacrisis. Zo hebben we al heel snel bij verschillende klanten de balies voorzien van plexiglazen schermen die je nu ook in veel winkels ziet. En wij hebben zeer strikte instructies om alle adviezen van het RIVM op te volgen en veilig te werken. Maar dat is geen belemmering in het werk, het went snel. De jongens van de Technische Dienst komen ook tijdens deze coronacrisis gewoon overal op locatie. Zij lopen dus meer risico op besmetting dan bijvoorbeeld een collega die thuis werkt. Maar de jongens klagen hier nooit over en doen gewoon netjes hun werk. Dat siert ze!

Wel vervelend is, dat drie collega's nu verplicht thuis zitten omdat ze verkoudheidsklachten hebben. Gelukkig zijn ze niet echt ziek en staan ze te popelen om weer te beginnen en het team te versterken. Maar helaas zijn de regels: 'Ben je verkouden? Dan blijf je thuis!'. We werken nu met een team van 7 in plaats van 10  en dat gaat naar omstandigheden goed hoor. Met soms de hulp van onze vaste onderaannemers gaat het werk ook in deze bizarre periode  gewoon door. Dag en nacht!

Collega's voor de ingang van Servicecentrum Drechtsteden​​​​​​​​​​​​
Op de foto staat Arnold Hoogendorp (links) met zijn collega Richard Beijer (Rechts). Richard is technisch medewerker en Arnolds vervanger als coördinator Technische Dienst. 
 

Deel op social media: