Skillstown – het online leerplatform voor iedereen!

Leren op de manier die bij jou past. Leren wat je wilt, wanneer je wilt en waar het jou uitkomt. Voor alle medewerkers binnen de Drechtsteden is dit vanaf juli 2020 mogelijk door de introductie van Skillstown.

Skillstown is een online opleider voor professionals. Het platform biedt honderden online trainingen in verschillende werkvormen. Denk aan E-learning modules, We-learning (leuk om samen met je collega’s te doen), webinars, video’s en podcasts. Ook kun je kiezen voor een Essential, in maximaal 5 minuten fris je hier je praktische kennis mee op of kom je meer te weten over een bepaald thema. 
In de digitale leeromgeving kies je zelf een onderwerp waar je mee aan de slag wilt. Taal, communicatie, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement of samenwerken. Wat je functie ook is, je vindt altijd een cursus die aansluit op jouw werkpraktijk. Ook op persoonlijk gebied is er keuze genoeg: leer mediteren, video-editen of ontdek hoe je een boek schrijft.    

Stroomversnelling door corona

Binnen de gemeente Dordrecht werd al geruime tijd onderzoek gedaan naar blended learning, oftewel de combinatie tussen online en in groepsverband leren. Barbara de Bruin van het team organisatie & bedrijfsvoering (gemeente Dordrecht) vertelt: “We wilden de stap maken naar online leren en waren al bezig met een inventarisatie om een programma van eisen op te stellen. Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling geraakt. Collega’s die noodgedwongen thuis werkten, bleken een boost op digitaal gebied te kunnen gebruiken of hadden de behoefte om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen leren. Dat wilden we graag faciliteren. Het SCD is snel op onze wensen en behoeften ingesprongen en heeft meegedacht over de haalbaarheid en implementatie.”

Uitzonderlijke situatie

Volgens Marike van der Bom (adviseur informatiemanagement, gemeente Dordrecht) is het projectteam ongekend snel samengesteld. “In uitzonderlijke situaties kan je uitzonderlijke dingen doen. In normale omstandigheden was het echt niet gelukt om het platform zo snel van de grond te krijgen. Zeker als je bedenkt hoeveel mensen erbij betrokken zijn op het gebied van personeelszaken, inkoop, techniek, privacy en beveiliging. Het voordeel was wel dat binnen de gemeente Dordrecht al voorwerk was gedaan en dat Bureau Drechtsteden al met Skillstown werkte. Dat heeft de besluitvorming zeker versneld.” 

Blijk van waardering

De werkgevers binnen de Drechtsteden-organisaties en gemeenten hebben de handen ineengeslagen om effectief in te zetten op de ontwikkeling van hun medewerkers. “Doorgaans neemt het SCD het voortouw, in dit geval kwam de vraag vanuit een klantorganisatie. Voor dit project konden we dus gebruikmaken van de kennis die binnen ons netwerk al was opgebouwd”, vertelt Florus van der Linden (team Beleid, Expertise & Strategie van SCD). “Juist in deze tijd is het extra belangrijk om te blijven investeren in mensen, het is dan ook echt een blijk van waardering van de werkgevers.” Gulten Yildirim (afdeling Kennis & Expertise, SCD) was als verbinder en uitvoerder bij de totstandkoming van het platform betrokken. Gulten: “De klassikale trainingen blijven hiernaast gewoon bestaan, maar met deze online uitbreiding kunnen wij iedereen met een leervraag nog beter van dienst zijn. Als centrale plek zorgt Skillstown ook voor verbinding binnen de Drechtsteden.” 

Cadeautje van de werkgever

Met Skillstown is vooralsnog een samenwerkingsovereenkomst voor de duur van een jaar afgesloten. Elke medewerker is tijdens deze periode volledig vrij om gebruik te maken van de leeromgeving en zelf te kiezen. Barbara: “Het is echt een cadeautje van de werkgever, puur voor jezelf. Zonder rapportages of stok achter de deur. Individuele scholing wordt dus ook niet geregistreerd. Wel doen we aan het eind een totaalmeting om te kijken welke onderwerpen populair zijn en voor welke leervormen het meest wordt gekozen. We hopen dat het echt gaat leven binnen de organisaties!”    
 

Deel op social media: