Verhuizing vleermuisflat verloopt 'op rolletjes'!

15 september - De SCD-collega's van Facilitaire Zaken zorgen 24/7 voor het facilitair vastgoed van de Drechtsteden. Minder bekend is, dat zorg voor flora en fauna daar ook regelmatig bij komt kijken. Zo stond er vorig weekend een wel heel bijzonder project in de agenda: de verhuizing van een vleermuisflat. Dankzij de goede voorbereiding in de weken ervoor ging alles letterlijk op rolletjes. Steven Esbach (projectleider bij Vastgoed) vertelt:

"Wij hebben de vleermuisflat verhuisd van het Leerpark naar Amstelwijck. De vleermuisflat, een stenen bouwwerk met een soort brievenbussen als vliegopening, is in 2016 gebouwd op het Leerpark. De flat is destijds gebouwd op aanwijzingen van een vleermuisdeskundige, maar werd later toch afgekeurd. Een andere oplossing, vleermuizenkasten aan woningen in de wijk, bleek wel goed te werken. De vleermuisflat is al die tijd onbewoond gebleven.

Collega's SCD aanwezig bij de verhuizing van het vleermuishotel​​​​​​​

Nieuwe bestemming

Nu heeft Dordrecht een in Amstelwijck een nieuwe bestemming gevonden voor de vleermuisflat. Daar wonen vleermuizen nu in het voormalig Refaja Ziekenhuis. Het ziekenhuis moet plaats maken voor de bouw van woningen. De flat komt in Amstelwijck anderhalve meter hoger te staan. Zo komen de vliegopeningen hoger te zitten en is de flat beter geschikt voor de vleermuizen. De controleurs flora- en faunawet hebben deze oplossing goedgekeurd. 

Bijzonder

Het transport was zelfs voor ons bijzonder. Omdat het bouwwerk inclusief fundering ruim vier meter hoog is, moest de vleermuisflat op een dieplader worden vervoerd. Vrijdagmiddag om 17.00 uur hees de kraan de vleermuisflat op de dieplader. De route ging over de N3, voor een deel zelfs tegen de richting in. Dat kon alleen dit weekend, omdat de weg vanwege groot onderhoud toch al af was gesloten voor verkeer. Rond middernacht konden wij het gebouw veilig op de nieuwe locatie achterlaten. Zaterdagmorgen vroeg is de vleermuisflat daar op nieuwe fundering gemonteerd. 

En zo verliep de verhuizing letterlijk en figuurlijk op rolletjes. Alles verliep vlekkeloos en precies volgens de planning die wij hadden voorbereid. Wij hoefden eigenlijk alleen maar te begeleiden. Het was gelukkig erg mooi weer, dat hielp ook. Voor ons was het een leuke avond en morgen waar we tevreden op terugkijken. Ik ben benieuwd wanneer de vleermuizen hun nieuwe hotel gaan gezoeken. Want daar hebben we dit allemaal voor gedaan!"

De verhuizing mocht rekenen op de nodige aandacht van regionale media:

Collega Mart voor de camera van Dordt Centraal​​​​​​​​​​​​​​
Dordt Centraal was er (met camera) bij vanaf het vertrek op het Leerpark. SCD-collega Mart van Leeuwen (projectleider Vastgoed) te zien vanaf 3.40 min. Rijnmond ging in gesprek met de aannemer, en RTV Dordrecht plaatste dit videoverslag op twitter

Deel op social media: